Tips van een jongere met seizoensgebonden depressie
Als iemand die al een aantal jaar worstelt met depressie, vind ik de herfst- en winterperiode altijd het moeilijkst. Alsof er niet al genoeg redenen zijn om in bed te blijven liggen, voelt het alsof de natuur ook nog eens tegen me werkt. De dagelijkse dingen als tandenpoetsen, douchen, koken en contact met anderen kunnen al overweldigend zijn en dit zorgt er vaak voor dat ik me nog slechter voel. De tips hieronder zijn gericht op het bevorderen van positief en helpend gedrag voor mensen die de negatieve cyclus willen doorbreken vanuit persoonlijke ervaring, neem dus vooral mee wat jou aanspreekt!
Tips:
1. Zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt. Zet timers of gebruik een app om jezelf te herinneren aan maaltijden, ook als je geen honger hebt. Je lichaam heeft de voedingsstoffen nodig om te functioneren.
2. Houd water en snacks binnen handbereik. Voor de dagen dat je echt je bed niet uit kunt komen, zorg dat er iets van makkelijk/gezond eten in de buurt ligt, zodat je toch je vitaminen etc. binnenkrijgt.
3. Mondspoeling in plaats van tandenpoetsen. Geen energie om je tanden te poetsen? Gebruik een mondspoeling om toch iets voor je mondhygiëne te doen.
4. Hetzelfde geldt voor douchen.. is douchen een te grote opgave? Gebruik dan reinigingsdoekjes om je even op te frissen.
5. Werk aan een basic routine. Elke dag iets kleins doen is beter dan helemaal niets doen. Denk daarbij vooral aan de basisbehoefte, zoals je gordijnen openen, een stuk fruit eten of een paar minuten (buiten) lopen.
6. Voeg aan je dagelijkse routine ook een leuke playlist toe. Niks is zo erg als het geluid van je wekker in de ochtend, dus stel je favoriete nummer in als ringtone.
7. Blijf in contact. Maak in je notities een standaard appje voor als je te moe bent om te reageren. Op die manier blijf je verbonden, zonder veel energie te hoeven steken in een gesprek.
8. Vier de kleine dingen. Of je nou de was hebt gedaan of vijf minuten buiten bent geweest, wees trots op wat je hebt bereikt. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een aflevering van je favoriete serie, een lekkere snack of iets anders waar je blij van wordt.
9. Tot slot.. praat erover. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. En als je het niet fijn vind om met vrienden of familie te praten, zoek dan hulp via je huisarts of een (anonieme) hulplijn.
Hulplijnen:
– 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 of bezoek www.113.nl
– De Luisterlijn: bel 088 0767 000 of bezoek www.deluisterlijn.nl
– MIND Korrelatie: bel 0900-1450 of ga naar www.mindkorrelatie.nl
– Jouw GGD: chat anoniem via www.jouwggd.nl
– Kindertelefoon: bel 0800-0432 of chat anoniem via www.kindertelefoon.nl
Andere posts
Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe eenzaamheid kan oplopen. En hoe het soms te veel kan worden. Voor dit soort situaties heb ik over de jaren een paar
Lees meer →