Jongerencommunity
Op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart hebben wij met een groep jongeren deelgenomen aan NL-Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dit jaar hebben we ons ingezet voor Speeltuin West in Zwijndrecht.
Jongeren op de vlucht in Zwijndrecht Op vrijdag 18 april vindt in Zwijndrecht een uniek evenement plaats: The Hunt. Dit is een spannend spel waarbij jongeren het tegen politie en handhaving opnemen in een achtervolging vol uitdagingen en puzzels. Damian van Daalen, één van de drijvende krachten achter het project, vertelt ons alles over deze bijzondere ervaring.
De Maatschappelijke Diensttijd (MDT) biedt jongeren een waardevolle kans om zichzelf te ontwikkelen en bij te dragen aan de maatschappij. Voor Kiek, die jarenlang worstelde met mentale gezondheidsproblemen, werd MDT zelfs een uitweg uit isolement. Haar verhaal illustreert hoe belangrijk dit programma kan zijn voor jongeren die de weg naar hun toekomst proberen te vinden.
Kobus, Xavier, Jason, Silvia en Maartje, studenten aan de Nederlandse Filmacademie, wilden een documentaire maken over eenzaamheid onder jongeren. Ze hebben ons benaderd met de vraag of er jongeren waren, die hier in gesprek over wilden gaan.
Op 18 april zijn we met een aantal jongeren bij Hof Live - Seksuele Vrijheid geweest in museum Hof van Nederland, Dordrecht. Deze avond werd georganiseerd in samenwerking met de GGD, die recent de cijfers van het onderzoek 'seks onder je 25e' had uitgebracht.
Veel jongeren voeren dagelijks een stille strijd met hun depressie en zelfmoordgedachten . Dit initiatief is een kunstproject van kunstenaar SAZZA van het Power of Art House. Met dit kunstproject wil ze het taboe rondom dit moeilijke, maar belangrijke onderwerp verbreken.
Op woensdagavond 15 mei stonden we met de tuktuk van Stichting Jong Zwijndrecht bij de Verkerkloop in Zwijndrecht.
In april zijn we gevraagd om een activiteit te organiseren in de week van het Veerkracht Festival in de Hoeksche Waard. Het Veerkracht Festival vond plaats tussen 20 en 26 mei.
De inspiratiebijeenkomst op 6 juni met het Trimbos-instituut en de GGD was een groot succes! Beleidsmakers en professionals kwamen samen om inzichten te delen over effectief beleid rondom mentale gezondheid en preventie.
AANPASSEN: Op 17 juni 2024 vond de landelijke MDT-netwerkdag plaats in Utrecht. Deze dag stond in het teken van inspiratie, ontmoeting en het bouwen aan een duurzame toekomst voor jongeren.
Op 5 augustus hebben we samen met jongeren, Matchmakers en ambtenaren samengezeten om te praten over schoolverzuim, dit hebben we gedaan aan de hand van een workshop.
Vanaf 20 juni zijn we betrokken bij het regionaal suïcidepreventiebeleid. De GGD wilt graag een regionaal beleid maken om meer preventieve handelingen op te stellen voor suïcide. We hebben bij meerdere overleggen onze input mogen geven op dit onderwerp. Zo hebben we duidelijk aangegeven waarom het belangrijk is dat er een regionaal beleid komt i.p.v. per gemeente een apart beleid.
Om de week van de eenzaamheid te openen, hebben we in samenwerking met Petra Roelofs en Ragna Bottse op donderdag 26 september een filmavond georganiseerd. Op deze avond hebben we een live performance gehad van een jongere die haar eigen muziek schrijft.
Op vrijdag 27 september hebben we in een klein gezelschap een gesprek gevoerd over eenzaamheid. Wethouder Benschop uit Dordrecht was bij dit gesprek uitgenodigd om de jongeren aan te horen over wat eenzaamheid voor hen betekent en waar de gemeente bij kan helpen.
Op donderdag 10 oktober vond het shared dining plaats met jongeren en ambtenaren. Tijdens dit diner konden ambtenaren uit de hele regio in gesprek gaan met jongeren over de problemen die zij ervaren. Er stonden 3 thema's centraal: Eenzaamheid, Stress/Prestatiedruk en Zelfbeeld.
Jack is op 21 november naar het jaarlijkse VER_sterk evenement van het NJR geweest. Dit is een jaarlijks evenement wat georganiseerd wordt waar jongerenparticipatie centraal staat. Jack geeft aan dat het een bijzondere dag was, vol met interessante workshops en nieuwe ontmoetingen.
Op donderdag 28 november hebben we in samenwerking met de GGD een brainstormsessie gehouden met jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Tijdens deze sessie werden de vragen ‘Hoe ziet een ideaal gesprek met een schoolverpleegkundige er voor jou uit? en ‘In welke vorm zou je informatie willen krijgen en hoe ga je achteraf dingen opzoeken?’ gesteld.
Om het jaar af te sluiten heeft Yanina op vrijdag 20 december een netwerkavond georganiseerd. Tijdens de Girls Night In konden meiden tussen de 17 en 24 nieuwe mensen leren kennen en hun creativiteit inzetten tijdens 2 activiteiten.